Melounový kaviár zabalený v šunce

1/ Jeden oloupaný meloun nakrájejte na kostky a rozmixujte. Směs přelijte přes síto.

2/ Jeden sáček (2 g) alginátu sodného a moučkový cukr (15 g) rozpusťte v šálku s melounovou směsí a rozmixujte ručním mixérem.

3/ Směs necháme alespoň 15 minut odpočinout, aby vyprchaly vzduchové bubliny. Příliš mnoho vzduchových bublin způsobí, že by směs po nakapání do lázně laktátu vápenatého plavala na hladině a nepotápěla se.

4/ Připravte si lázeň laktátu vápenatého rozpuštěním jednoho sáčku (5 g) laktátu vápenatého ve 4 šálcích vody.

5/ Pipetou kapejte kapky připravené směsi obsahující alginátové molekuly do lázně laktátu vápenatého. Uchopte pipetu vodorovně a z výšky přibližně 2,5 cm kapejte pomalu a nepřetržitě až do vyprázdnění pipety.

6/ Sítkem rychle vyberte vzniklý kaviár z lázně laktátu vápenatého. Ponecháním kaviáru v roztoku laktátu vápenatého déle než 2 minuty totiž bohužel dojde ke ztuhnutí obalové vrstvy.

7/ Kaviár propláchněte ve studené vodě. Proplachování kaviáru se doporučuje, protože na povrchu kuliček mohou zůstávat molekuly vápníku, které by mohly způsobovat nahořklou pachuť.

8/ Plátkem šunky zabalte krutóny chleba tak, že vytvořít tvar misky. Vzniklou misku naplňte melounovým kaviárem, obložte, opepřete a zakápňete olivovým olejem.