Salátová pěna

1/ V misce smíchejte 1 žloutek, 1 polévkovou lžíci (15 ml) dijonské hořčice, 2 lžíce (30 ml) červeného vinného octa, 5 kapek tabasco, 10 kapek worcestrové omáčky, 4 nasekané sardelové filety, 2 nasekané stroužky česneku, 1 polévkovou lžíci (15 ml) nasekané kapary, sůl a pepř. Vše rozmixujte do hladké směsi.

2/ Směs nalijte do mísy a promíchejte ručním mixérem s olivovým olejem (235 ml).

3/ V jiné míse smíchejte jeden nakrájený římský salát s vodou (160 ml) a mixujte ručním mixérem po dobu 1 minuty. Přidejte zálivku a míchejte další minutu. V případě potřeby přidejte více vody.

4/ Přidejte 1 sáček (1 g) xanthanové gumy a rozmixujte.

5/ Směs přelijte přes síto do šlehačkovače (maximálně do 3/4, aby zůstal dostatek prostoru na plyn). Používejte pouze rozpustné přísady. Pevné látky, jako jsou semena a drť, by ucpaly trysku. 

6/ Zavřete šlehačkovač, ujistěte se, že víko je dobře uzavřené a vložte bombičku plynu N2O. Jemně syčivý zvuk značí, že bombička byla vyprázdněna do šlehačkovače. Pokud v receptu není uvedeno jinak, použijeme vždy jen jednu bombičku.

7/ Držte šlehačkovač svisle a 4 nebo 5 krát protřepejte. Šlehač protřepte vždy ihned po vložení bombičky a také před každým použitím.

8/ Před podáváním chlaďte alespoň 30 minut.

9/ Při používání držte šlehačkovač svisle, vzhůru nohama a stiskněte páčku. Spoušť je velmi citlivá. Abyste si doma neudělali nepořádek, pomalu stiskněte spoušť nad umyvadlem, aby se zmírnil tlak vzduchu. 

10/ Tento recept je z naší SIFON R-EVOLUTION sady.