Práskací cukr

Funkce

Práskací cukr je cukr s obsahem oxidu uhličitého, který vám bude práskat na jazyku.

Původ

Práskací cukr je dodáván ve tvaru malých kousíčků, které jsou vyorbeny z rozpuštěných sacharidů, jako jsou například sacharóza, laktóza či glukózový sirup, do kterých byl zapracován oxid uhličitý. Oxid uhličitý se také používá při výrobě nealkoholických šumivých nápojů. Cukrová směs se nejdříve roztaví a poté za přítomnosti stlačeného oxidu uhličitého zchladí, takže se plyn zachytí v cukrových kouscích. Když poté cukrový kousek necháte rozpustit v ústech či do něj kousnete, oxid uhličitý se s hlasitým práskáním začne z kousku uvolňovat. Práskací cukr vynalezl v roce 1956 americký potravinový chemik William A. Mitchell, který byl zaměstnancem General Food Corporation v New Jersey. Vynález práskacího cukru byl učiněn při snaze vytvořit instantní šumivý nealkoholický nápoj. V té době však firmu tento vynález nezaujal, protože instantní nápoj z práskacího cukru vyrobit nelze a proto nepokračovala v dalším výzkumu tohoto produktu, ani si jej nenechala patentovat. Až v roce 1976 někdo vymyslel, že se může práskací cukr ochutit a takto dobyl komerční svět jako bonbony. V současné době je dostupný bez příchutí.

Vlastnosti

Práskací cukr je sladký a uvolňování oxidu uhličitého způsobuje na jazyku šumivý slyšitelný pocit. Práskací cukr se rozpustí ve styku s jakoukoliv tekutinou na bázi vody. Je citlivý na vlhko a proto musí být skladován v suchu. Nerozpouští se v kontaktu s tuky či olejnatými potravinami. S výhodou proto může být používán například v čokoládě či foie gras

Použití v kreativním vaření

Můžete jím těsně před podáváním posypat jakékoliv sladké jídlo, jako například ovoce, zmrzlinu, sorbety či pečivo nebo také slaná jídla. Tím pak získáte příjemný sladko slaný efekt. Je vhodný k výrobě veselých sladkostí jako jsou například bonbony či lízátka. Také je možno jej přidat do směsí s nízkým obsahem vody, jako jsou například čokoláda či polevy.