Sójový lecitin

I když si nemusíte být vědomi potřeby molekul lecitinu, vaše tělo velmi dobře ví, jak je použít! Lecitin je důležitou složkou membrán buněk živočichů a rostlin.

Kromě buněk v lidském těle se lecitin vyskytuje převážně ve žloutku, sojových bobech, játrech a pšeničných klíčcích. V roce 1847 poprvé vaječný lecitin izoloval a popsal lékárník Théodore Gobley. Gobley mu dal jméno lekithos - řecké slovo pro vaječný žloutek. Pak všiml skupiny molekul v mnoha částech zvířecích těl a ve velkém množství ve žluči, krvi a mozku.

Lecitin ve vaječných žloutcích je využíván k přípravě omáček a majonéz. Průmyslově se získává ze s'jovýc bobů.

Lecitin nalezneme v margarínech a kojenecké výživě, de působí jako emulgátor. Je také na seznamu přísad pro přípravu ledových nápojů, jako jsou napříkld sorbet, de umožňuje tuku zůstat rozpuštěný.

Věděli jste?

  • Sójový lecitin je součástí mnoha kosmetických přípravků, zjemňuje pokožku a pomáhá lépe absorbovat další přísady.
  • Sójový lecitin je používán jako doplněk v mnoha druzích krmiv poskytující tuky a proteiny.
  • Sójový lecitin vylepšuje malířské barvy a vytváří na malbě ochranný povlak.
  • Sójový lecitin obsažený ve sprejích proti přichycení zabraňuje přilnutí potravin ke dnům misek a pánví.